Photoshop dropleti za konverziju formata slika

Prvo da kažem šta su dropleti: mini aplikacije ili programi koji su kreirani na osnovu Photoshop akcija. Služe da se automatizuju operacije kod kojih nije potrebno specifično podešavanje za svaku datoteku ponaosob kao što je na primer konvertovanje iz jednog formata u drugi. Konverzija koju sam naveo može da se izvrši i iz File > Scripts > Image Proccessor ali je dosta komplikovanije i ima dosta opcija koje trebate znati kako se podešavaju. Osim toga kada imate droplet možete ga nalepiti u bilo koji direktorijum i prostim odabirom i prevlačenjem slika na droplet izvršiti sve potrebne operacije bez ikakvih dijaloga i podešavanja, sva podešavanja su unapred određena. Droplet koji sam naveo je verovatno najprostiji mogući i verujem da je svakome potreban i da će te se lako snaći da ga koristite.
Ovo je samo početak ako ste zainteresovani i imajte na umu da droplet možete kreirati sa bilo kojom akcijom koju imate u Photoshopu. Potrebno je ispuniti neke uslove kao na primer da akcija sadrži Save As komandu inače droplet neće funkcionisati. Ima još nekih podešavanja koja trebate znati čemu služe prilikom kreiranja dropleta iz File > Automate > Create Droplet ali to ćemo obraditi u nekom od budućih tutorijala.

Što se tiče ovih koje sam ja kreirao i možete ih preuzeti sa Adobe Exchange (provereni su od strane Adobe tima koji se time bavi pre objavljivanja na tom sajtu) da kažem da osim konverzije formata dobijate i konverziju profila boja: za PSD i TIFF formate slika će biti konvertovana u Adobe RGB 1998 profil a za JPEG konverzija će biti izvršena u sRGB profil boja koji očekuje svaki Internet čitač (Browser). Ako slika koju konvertujete ima već ugrađen isti profil boja u koji će biti konvertovana ništa ne brinite, ništa se neće loše desiti i neće doći do nikakvog gubitka u kvalitetu prikazanih boja. Konvertovanje u isti profil boja ne izaziva apsolutno nikakvu promenu u Photoshopu.

Zipovani paket dropleta koji ste preuzeli sadrži ukupno 6 dropleta: 2 za konvertovanje slika u Adobe RGB 1998 i TIFF format od čega jedan sjedinjuje slojeve (AdobeRGB_flatten_TIFF) ako ih original ima (ne vrši nikakvu promenu na originalu već samo na sliki koja će biti konvertovana i sačuvana) a jedan samo konvertuje format i ugrađuje Adobe RGB 1998 profil boja (AdobeRGB_TIFF) koji je najbolji za rad sa slikama u Photoshopu.

Tri dropleta koji konvertuju slike u JPEG format rade to sa različitim kvalitetom JPEG kompresije 6,8 i 10. U najvećem broju slučajeva 6 ili 8 zadovoljavaju za slanje na elektronsku poštu i postavljanje na Internet. Lako ih je prepoznati: ako hoćete da konvertujete slike u JPEG format sa kvalitetom 6 (srednji stepen JPEG kompresije) koristite droplet sRGB_jpeg_quality6.

Konvertovane slike će biti sačuvane u istom diektorijumu gde se nalaze originali sa potpuno istim imenom, jedina razlika će biti ekstenzija iliti format. Na primer: rođendanska_žurka.psd će nakon konverzije u JPEG format izgledati ovako rođendanska_žurka.jpg i obrnuto.


Nemojte koristiti droplete da pretvarate slike u isti format, ako koristite droplet sRGB_jpeg_quality6 samo da biste smanjili veličinu postojeće JPEG datoteke, originalna slika će biti zamenjena novom i izgubićete je trajno.

Za Mac korisnike: nakon raspakivanja preuzete datoteke (najbolje je da to učinite na radnoj površini), prevucite svaki droplet na Photoshop ikonicu da biste ih konvertovali i koristili na Mac kompjuterima.

konvertuj_photoshop_droplet_za_mac

Kada konvertujete raw datoteke, TIFF ili JPEG koje su otvarane u Camera Raw dodatku za Photoshop, slika će biti otvorena u Camera Raw prozoru i akcija će biti zaustavljena sve dok ne kliknete dugme Open Image. Dropleti su kreirani u Photoshopu CS5 ali su komande koje su korištene prisutne i u starijim verzijama što je preduslov za uspeh dropleta. Nisam testirao sa starijim verzijama ali sam ubeđen da će raditi sa svim CS verzijama.

Šta je korisno i kako i kada koristiti droplete
Navešću jedan primer: imate 50 fotografija u JPEG formatu i hoćete da ih obradite u Photoshopu. Svaki put kada otvarate JPEG i obrađujete je obavezno duplirajte sliku i sačuvajte je u formatu koji ne vrši automatsku kompresiju. Najbolje je sačuvati u PSD jer on podržava sve mogućnosti Photoshopa. Da biste procesuirali 50 slika trebate da otvorite, duplirate i sačuvate duplirane slike 50 puta. Pomoću dropleta Adobe_RGB_PSD_exe možete to uraditi za minut. Iskopirajte droplet u direktorijum sa JPEG slikama. Selektujte svih 50 slika i prevucite ih na ikonicu dropleta. Sve slike će biti konvertovane za manje od minuta. Otvarajte slike i obrađujte ih u Photoshopu, kada završite pritisnite Ctrl + S ili idite na File > Save da sačuvate promene.
prevuci_slike_na_droplet

Sledeći primer: imate 20 slika u PSD formatu i hoćete 10 da pošaljete nekom na Email ili postavite na Internet. Iskopirajte i nalepite droplet sRGB_jpeg_quality6 – 10 u taj direktorijum. Selektujte tih 10 slika koje hoćete da konvertujete i prevucite ih na droplet. Za nekoliko sekundi imate 10 JPEG slika spremnih za slanje ili postavljanje.

prevuci_psd_na_droplet

Jedna sugestija: ako imate recimo 50 JPEG slika konvertujte ih u PSD pomoću Adobe_RGB_PSD droplet. Kreirajte novi direktorijum i dajte mu ime recimo PSD. Selektujte svih 50 PSD datoteka i prevucite ih u PSD direktorijum. Sada imate u PSD direktorijumu 50 slika, obradite ih i kada dođe vreme za postavljanje iskopirajte i nalepite recimo sRGB_jpeg_quality6 droplet u PSD direktorijum, selektujte slike za postavljanje ili slanje i prevucite ih na droplet. Ako ste pažljivo čitali do sada bila je preporuka da ne koristite droplete da konvertujete slike istog formata jer će originali biti izgubljeni. Ako zadržite PSD datoteke zajedno sa originalnim JPEG slikama kada dođe vreme da obrađene PSD slike konvertujete u JPEG sa kvalitetom za Internet, droplet će odraditi svoje ali s obzirom da PSD datoteke imaju potpuno isto ime kao i JPEG prilikom konvertovanja nazad u JPEG originali će biti zamenjeni. Moja sugestija je da ili preimenujete PSD datoteke ili kreirajte novi direktorijum i prebacite ih. Da na brzinu preimenujete veći broj slika koristite Adobe Bridge. U Bridge selektujte sve slike kojima treba promeniti ime i idite na Tools > Batch Rename (Ctrl + Shift + R).

Ljudi obično konvertuju slike u TIFF format kada hoće da ih odštampaju ili pošalju nekom preko Interneta. Kada hoćete da štampate sliku koristite AdobeRGB_flatten_TIFF i imajte na umu da će biti ugrađen Adobe RGB (1998) profil boja. Još jedan način da koristite TIF format je da ubacujete slike u druge programe kao što je MS Word (ja koristim 2007) koji ne prihvata PSD ali prihvate TIFF datoteku. Ubacujte TIFF slike u Word da biste imali dodatnu fleksibilnost i održali kvalitet slike. Word prihvata ubacivanje TIFF slika koje su slojevite (imaju slojeve sačuvane u datoteci), koristite opciju Link to File ili Insert and Link (ubaci i poveži), napravite promene na originalu ako je to potrebno a zatim ažurirajte te promene u Wordu.
ubaci_povezi_tiff_sliku_ms_word
Word automatski ažurira povezane datoteke na startu, ubačene i linkovane morate ručno ažurirati:
1. Kliknite na MS Office znak i navedite kursor na Prepare zatim kliknite na Edit Links to Files.
2. U dijalogu Links kliknite na link koji hoćete da ažurirate a zatim na Update Now.

Pogledajte i video koji je snimljen da razjasni i prikaže kako koristiti moje droplete.

Коментари

Популарни постови