Organizovanje fotografija u Photoshop Lightroom pomoću setova kolekcija


Kolekcije se prave u Photoshop Lightroom da bi lakše organizovali, sortirali i pronašli fotografije. Kada kreirate kolekcije Lightroom ih automatski sortira po abecednom redu. Kada ste recimo fotografisali jedan grad prvo što treba uraditi je razdvojiti fotografije u kolekcije kao što su: Reka, Spomenici, Centar, Hoteli itd. Kako slikate i pravite kolekcije veoma brzo ćete imati dugačku listu kolekcija i dobar način da ih organizujete je da napravite setove kolekcija. Set kolekcija dođe kao direktorijum u koji stavljate pod- direktorijume to jest kolekcije. Možete čak ubacivati setove kolekcija u set tako da to izgleda kao struktura direktorijuma na šta smo svi navikli i sa čime smo upoznati. Da pogledamo kako to funkcioniše u Lightroom.
Verovatno da će vam najviše odgovarati da kreirate set kolekcija u Library modulu. Uverite se da nijedna kolekcija nije prikazana (kada ste izabrali da prikažete kolekciju ona ima svetliju boju na Collections kartici) i kliknite na mali trougao ispod znaka plus (+) koji se nalazi sa desne strane od Collections naslova na levoj strani ekrana. Izaberite Create Collection set..
create_collection_set
U Create Collection set dijalogu ukucajte ime za novi set i uverite se da nasuprot Set: natpisa stoji None. Kliknite Create.
create_collection_set
Kreirali ste novi set bez ijedne fotografije u njemu. Prelazim na sledeći korak odmah. Da kreirate kolekciju u setu prvo kliknite na ime seta (1) zatim na mali crni trougao ispod znaka plus (2). Pojaviće se Create Collection dijalog sa imenom seta na koji ste prethodno kliknuli u Set: padajućoj listi. U Name tekst polju imenujte kolekciju i kliknite Create. U Set padajućoj listi uvek možete promeniti i izabrati neki drugi set ako ga imate. Takođe možete preskočiti korak 1 i u Create Collection dijalogu izabrati ime seta ili izabrati None tako da kolekcija neće biti ubačena u nijedan set, imaćete regularnu kolekciju slika.
create_collection_inside_collection
Nastavio sam da pravim kolekcije unutar seta i kreirao sam još jedan set i evo kako izgleda moja Collections kartica sa 9 kreiranih kolekcija ubačenih u 2 seta: Niš i Sankt Peterburg.
collection_panel
Da kreirate set unutar seta ponovite korake 1-3 za kreiranje kolekcije unutar seta samo ovoga puta u koraku 3 umesto Create Collection izaberite Create Collection Set. Možete kreirati koliko god hoćete setova jedan jedan unutar drugog i vaša Collections kartica može sadržati nebrojeno kolekcija a da na ekranu imate prikazana samo dva seta.
prosirena_skupljena

Коментари

Популарни постови