Photoshop i Adobe Acrobat integracija

Photoshop ima izvanrednu integraciju sa skoro svim Adobe proizvodima pa tako is a Adobe Acrobatom. Ovde neću trošiti puno reči o Acrobatu već ću vam na primeru pokazati samo jedan mali deo njegovih mogućnosti.

Prvo kreirajte dokumenat u Photoshopu. Ja sam ovde koristio tekst iz tutuorijala a vi možete bilo koji da iskopirate i ubacite ga u Photoshop ili da ga otkucate u Photoshopu koji ima izvanredan tekst alat koji poseduje mogućnosti koje se mogu naći samo kod najboljih programa za obradu teksta.

kreiraj_datoteku_photoshop

Kada ste završili sa kreiranjem datoteke sačuvajte je kao Photoshop PDF. Idite na File > Save As.. U Save As dijalogu izaberite za format Photoshop PDF.

save_as_pdf

Kliknite na Save i pojaviće se Save Adobe PDF dijalog u kome trebate izabrati profil PDF datoteke koju hoćete da sačuvate iz Adobe PDF Peset padajuće liste. Možete uključiti opciju Preserve Photoshop Editing Capabilities koja vam omogućava da otvorite PDF datoteku u Photoshopu i menjate sadržaj. Ako je ova opcija isključena Photoshop će PDF datoteku rasterizovati prilikom otvaranja i nećete moći da je menjate.

save_adobe_pdf_dialog

Ako uključite opciju Preserve Photoshop Editing Capabilities dobićete obaveštenje da datoteka nije kompatibilna sa prethodnim verzijama Photoshopa tako da ako je sačuvana u CS5 a neko je otvori u recimo CS4 verziji neće moći da je menja jer će datoteka biti rasterizovana (pretvorena u piksele) prilikom otvaranja.

preserve_not_compatibile

Ja sam u ovom slučaju kreirao dva dokumenta i sačuvao ih kao Photoshop PDF. Da biste spojili dva ili više dokumenta u Acrobatu jedan od načina je da kliknete na PDF (možete kombinovati i druge formate) desnim klikom i izaberete Combine supported files in Acrobat.

clip_image010

U Combine Files dijalogu će se pojaviti datoteka na koju ste kliknuli (možete izabrati i više datoteka odjednom i uraditi isto). Uverite se da je uključena opcija Single PDF koja se nalazi u gornjem desnom uglu. Kliknite Add Files.. dugme i izaberite datoteke koje hoćete da dodate i iskombinujete odnosno spojite.

combine_files_dialog

Pre nego kliknete na Combine Files dugme možete izabrati veličinu odnosno kvalitet PDF datoteke koja će biti kreirana u File Size sekciji. Zapazite pri dnu sa leve strane da imate dugme za premeštanje datoteka gore-dole jer će one biti spojene po redosledu iz ovog dijaloga.

izaberi_velicinu_datoteke_kombinuj

Kada ste kliknuli na Combine Files dugme izabrane datoteke će biti spojene u jednu.Jedna od stvari koje možete raditi u Acrobatu je da ubacite video. Kliknite na Multimedia i izaberite Video Tool.

izaberi_video_alatku

Zatim kliknite i ocrtajte okvir tamo gde hoćete da video sadržaj bude ubačen.

ocrtaj_okvir_za_video

Kada otpustite taster miša pojaviće se Insert Video dijalog. Kliknite na Browse i navedite na video datoteku.

insert_video_dialog

Kada dodajete video u Acrobatu imate mogućnost da odaberete kako će video biti prikazan onome koji otvori PDF. Između ostalog možete odabrati da video bude prikazan u iskačućem prozoru u određenim dimenzijama.

play_content_in_floating_window

Ovako izgleda kada odaberete da video bude prikazan u iskačućem prozoru. Uslov da neko može da pregledava PDF sa svime što ste odredili u Acrobatu je da ima instaliran Adobe Reader koji je potpuno besplatan.

 video_u_iskacucem_prozoru

Naravno datoteku treba sačuvati nakon ubacivanja video sadržaja preko dugmeta Save ili iz File menija. Ovo je samo jedan primer kako mogu da sarađuju Photoshop i Adobe Acrobat i ovaj primer prikazuje samo jedan mali deo Acrobatovih mogućnosti. Spomenuću još neke opcije koje su dostupne u Acrobatu:

  • Dodavanje stranica
  • Zamena postojeíh stranica (umesto postojeće ubacite neku drugu)
  • Kreiranje PDF Portfolia u koji možete zapakovati i druge tipove datoteka kao što su MS Word (.doc, .docx), MS Excel (.xlsx), .jpeg, png, .psd… Portfolio možete poslati na Email direktno iz Acrobata.

email_pdf_portfolio

  • Dodavanje zaglavlja i podnožja stranica
  • Ubacivanje slika, videa, Flash videa i 3D objekata u PDF dokumenat

Na kraju da vam skrenem pažnju na eLearning Suite koji je Adobe kolekcija softvera u koje osim Photoshopa i Acrobata spadaju i Illustrator, InDesign, Captivate , Dreamweaver, Flash Professional. Još ćete čitati od mene o ovoj kolekciji proizvoda jer smatram da će budući Internet sadržaj uglavnom biti kreiran pomoću ovih programa.

Коментари

Популарни постови