Kopiranje, nalepljivanje i razmena putanja (Path) između Photoshopa i Illustratora

Photoshop vam dozvoljava da kopirate i nalepite putanju u istom ili bilo kom drugom dokumentu. Izaberite Path Selection Tool iz kutije sa alatima, kliknite na putanju a zatim je iskopirajte preko komande Copy u Edit meniju programa. Nalepite putanju u istom ili nekom drugom dokumentu. Druga opcija je da sa Path Selection Tool aktivnim kliknete na putanju a zatim kliknete i držeći taster miša pritisnut prevučete je u drugi dokumenat baš kao kada prevlačite neki sloj pomoću Move Tool alata.
clip_image001


Treća opcija kopiranja je da izaberete Path Selection Tool, kliknete na putanju da je aktivirate (1) (pojaviće se kvadrati to jest tačke od kojih je kreirana putanja), pritisnete i zadržite taster Alt, kliknete na putanju i povučete (2). Ovim ćete napraviti još jednu kopiju iste putanje. Usput ako ne vidite putanju na ekranu a kreirali ste je, kliknite na PATHS karticu da postane vidljiva a zatim na putanju koja treba da bude prikazana (1) i moći ćete da vidite njene obrise. Kliknite na obris pomoću Path Selection alata da aktivirate odnosno selektujete putanju.
clip_image002
clip_image003
Da sačuvate putanju i otvorite je u Illustratoru, idite na File > Export > Paths to Illustrator a zatim izaberite koju putanju hoćete da sačuvate u Export paths to file dijalogu.
clip_image004
Možete koristiti Copy – Paste komande da iskopirate putanju u Photoshopu i nalepite je u Illustrator. Kada nalepljujete putanju pojaviće se dijalog u kome možete da izaberete između dve opcije. Ovaj dijalog će se pojaviti i ako ste iskopirali sloj za figure (Shape layer) u Photoshopu.
clip_image005
Kada kopirate i nalepljujete u suprotnom pravcu iz Illustratora možete iskopirati bilo koju putanju ili na primer Symbol i nalepiti u Photoshopu.
clip_image006
Kada nalepljujete u Photoshop pojaviće se Paste dijalog u kome trebate izabrati Path.
clip_image007
I nalepili ste putanju u Photoshop koju možete koristiti kao i sve druge ili je na primer sačuvati kao Custom Shape za kasniju upotrebu.
clip_image008

Коментари

Популарни постови