Kako sačuvati u PSD formatu iz Illustrator i zadržati vektorske oblike figura

Illustrator je za vektore isti što i Photoshop za piksele – jednostavno najbolji. U kombinaciji su najbolji par na svetu i moguće je uraditi sve što vam padne na pamet. ovde neće biti predstavljan detaljno Illustrator već jedan oblik saradnje između ova dva programa. U Photoshop je moguće ubaciti Ai datoteku iz Illustratora preko komande Place. Illustrator može da otvori PSD datoteku ili da je ubaci takođe preko Place komande a može i da sačuva datoteku kao PSD (File > Export). Jedna od nepovoljnih strana je ta da će Photoshop rasterizovati vektoske oblike kada budete otvorili PSD datoteku koju je sačuvao Illustrator. Moći ćete da radite sa tekstom to jest da ga menjate ali ne i figure koje će postati regularni Photoshop piksel slojevi.
clip_image002

Da biste zadržali pravo na manipulisanje i promene teksta trebate uključiti opcije Write Layers i Preserve Text Editability u Photoshop Export dijalogu.
clip_image004
Postoji jedan trik koji sam ja naučio od Mordy Golding koji je ekspert za Illustrator i preporučujem svima koji znaju Engleski i zainteresovani su za detaljnija objašnjenja o principima rada ovog programa da posete njegov sajt Fridays with Mordy. Prvo nacrtajte figuru u Illustratoru (nemojte primenjivati Stroke popunu). Ja sam ovde nacrtao figuru za dugme na sajtu. Zatim nacrtajte još jednu figuru nebitno kog oblika i veličine. Otvorite Pathfinder karticu iz Window > Pathfinder. Selektujte obadve figure pomoću Selection alata (V). Sa selektovanim figurama pritisnite Alt na tastaturi i kliknite na prvu ikonicu na Pathfinder kartici – Unite.
clip_image006
Kliknite bilo gde da de-selektujete figure. Izaberite Direct Selection Tool (A) i selektujte figure koja vam nije potrebna. Pritisnite Backspace da je izbrišete.
clip_image008
Sada možete napraviti kopije figure koja je ostala na ekranu i pretvorena je u Compound Path koji će biti sačuvan sa PSD datotekom kao vektorski oblik (neće biti rasterizovan). Niste ograničeni samo na kopiranje figure koja je ostala na ekranu, možete nacrtati i drugu, treću i ponoviti proces sa Pathfinder karticom kao što je prethodno opisano.
clip_image010
Ja sam u ovom slučaju iskopirao istu figuru i upisao tekst. Tekst ukucate (Type Tool) i prevučete pomoću Selection Tool alata.
clip_image012
Sada treba sačuvati datoteku kao što je opisano na početku tutorijala. Kada otvorite PSD datoteku u Photoshopu imaćete regularne slojeve za figure sa kojima možete manipulisati isto kao da ste ih nacrtali u Photoshopu: menjati boju, smanjivati, povećavati, dodavati efekte slojeva (Illustratora nema Emboss efekat) itd..
clip_image014

Коментари

Популарни постови