Dodavanje ivice pomoću Canvas Size komande u Photoshopu

U Photoshopu možete dodavati ivice na mnogo načina a verovatno najpopularniji je pomoću opcije Stroke koja se nalazi u Layer Styles dijalogu do koga se dolazi klikom na fx ikonicu u dnu LAYERS kartice. Mane ovog načina su da morate raditi na normalnom sloju nikako na Background, da ako hoćete da imate oštre a ne zaobljene ivice morate podesiti da ivica ide unutar slike, providne ivice ne mogu biti dodate iz ovog dijaloga i na kraju ne možete dodati ivice oko jedne, dve ili tri strane slike.

Sve ovo što sam prethodno nabrojao može biti postignuto preko Canvas Size komande koja se nalazi u Image meniju. Prvo se uverite da ste na Background sloju inače opcija za boju ivica koje dodajete neće biti dostupna i sav ekstra prostor koji dodate na ovaj način će biti providni pikseli. Da konvertujete normalan sloj u Background možete iz Layer : New : Background from Layer. Sada idite na Image > Canvas Size. U Canvas Size dijalogu možete isključiti opciju Relative i biće prikazane dimenzije dokumenta.

clip_image002

Obrišite dimenzije i ukucajte nove. Imaje na umu da ako od 480 prepravite dimenzije na 482, biće dodat po jedan piksel sa obadve strane i ovo važi za obadva polja. U principu treba broj piksela koji treba da budu dodati pomnožiti sa brojem dva. Width je dužina a Height visina platna za crtanje odnosno slike. Drugi način dodavanja ekstra piksela je da uključite opciju Relative i ukucate broj piksela koji hoćete da dodate. Boju za piksele koje dodajete odnosno ivicu možete izabrati iz Canvas extension color padajuće liste ili klikom u kvadrat sa bojom nasuprot nje.

canvas_extension_color

dzervinova_vila

Da dodate ivicu samo oko jedne strane slike kliknite na neku od strelica u sekciji Anchor. Ivica će biti dodata na stranu na koju pokazuju preostale. U ovom slučaju treba ukucati broj piksela koje dodajete to jest ne treba ih množiti sa 2. U ovom slučaju sam dodao 3 piksela na vrh slike i izabrao žutu boju.

add_3_pixels

Ako su vam potrebni providni pikseli sa jedne ili više strana morate se nalaziti na normalnom sloju a sve ostalo je isto (nemate opciju da odaberete boju).

Ovako nešto možete uraditi ako posetite Canvas Size dijalog dva puta:

dzervinova_vila_border_two_sides

Sve ovo može biti urađeno i pomoću Crop alata ali je malo komplikovanije. Ako vas i to interesuje ostavite komentar i napraviću i jedan takav tutorijal.

Коментари

Популарни постови