Library modul (radni prostor) u Adobe Photoshop Lightroom

U narednim postovima biće obrađeni moduli Lightroom programa kojih ima ukupno 5:
Library (Ctrl + Alt + 1)
Develop (Ctrl + Alt + 2)
Slideshow (Ctrl + Alt + 3)
Print (Ctrl + Alt + 4)
Web (Ctrl + Alt + 5)
Library modul služi za pregledavanje, sortiranje, klasifikovanje, organizovanje i upoređivanje fotografija. U ovom radnom prostoru imate nekoliko opcija za pregledavanje fotografija i one se nalaze u kutiji sa alatima (pritisnite slovo T ako je ne vidite) koja se nalazi na centralnom delu ekrana odmah ispod fotografije ili fotografija u zavisnosti koju ste opciju izabrali. Koji su alati dostupni možete birati zasebno za svaku opciju pregledavanja klikom na trougao sa desne strane kutije sa alatima.


Opcije za pregledavanje sa leva na desno su:
Grid (G)– sve fotografije koje se nalaze u direktorijumu ili kolekciji koju ste izabrali da vam bude prikazana na levoj strani ekrana (levi panel).
Loupe (E)– omogućava da vidite fotografiju sa različitim stepenom uveličanja.
Compare View (C) – omogućava da upoređujete fotografije jednu naspram druge.


Survey View (N) – omogućava da pregledavate više izabranih fotografija, odbacujete jednu po jednu dok ne odaberete najbolju ili naj – uspeliju.


U Library modulu levi panel se sastoji od Navigatora na vrhu i Catalog, Folders, Collections i Publish Services kartica koje vam omogućavaju da pronađete, organizujete i postavite fotografije na Internet.
Desni panel u Library modulu se sastoji od Histograma na vrhu i Quick Develop, Keywording, Keyword List, Metadata, i Comments kartica koje vam omogućavaju brze prepravke fotografije i dodavanje ključnih reči i Metadata podataka.


Možete odabrati za obadva panela koje su kartice dostupne ili sakrivene: desni klik na naslov bilo koje kartice i izaberite koje kartice želite da vidite. Kartice koje su dostupne imaju znak za potvrdu ispred, one koje nemaju znak za potvrdu su sakrivene i možete ih opet prikazati klikom ispred njihovog imena da se pojavi znak za potvrdu. Da proširite ili skupite bilo koju karticu kliknite na trougao sa strane.


Dugmići ispod panela vam omogućavaju da uvezete (Import), izvezete (Export) fotografije ili da sinhronizujete podešavanja (Sync Settings) i metadata podatke (Sync).

Коментари

Популарни постови