Šesta grupa modela blendovanja (Blend Modes)

Šesta grupa modela blendovanja nema neutralnu boju. Ova grupa blendera radi sa kvalitetima boje: samom bojom (Hue), njenim intezitetom (Saturation) i osvetljenjem (Luminance) slično ali ipak različito od HSB i HSL. U praktičnom smislu boja je potpuno ista za sva tri prostora ali sva tri okruženja definišu intezitet boje (saturation), osvetljenost (Brightness), osvetljenje (Lightness) i svetlinu (Luminance) na različit način. Sve opisane kombinacije su podložne pretvaranju u čisto crnu ili belu boju (clipping) da bi održale vrednosti u urednom RGB opsegu.

Hue - kreira rezultujuću boju od svetline (Luminance) i  inteziteta boje (Saturation) osnovne boje i boje (Hue) boje koja se blenduje.

Saturation - kreira rezultujuću boju od svetline (Luminance)  i boje (Hue) osnovne boje  i inteziteta (Saturation) boje koja se blenduje. Bojenje u ovom modelu na mestima koje nemaju (0) intezitet boje (siva) ne pravi nikakve promene.

Color - kreira rezultujuću boju od svetline (Luminance) osnovne boje i boje (Hue) i inteziteta boje (Saturation) boje koja se blenduje. Ovaj model štiti postojeće nijanse sive sa slike i koristan je za bojenje jednobojnih slika kao i za subtilno bojenje slike nekom bojom (Tinting). Boja koja se dobija tintovanjem ima istu boju (Hue) i intezitet (Saturation) boje koja je iznad (boja tinta) i svetlinu boje koja ima manju vrednost.
Luminosity - kreira rezultujuću boju od boje (Hue) i inteziteta (Saturation) osnovne boje i svetline (Luminance) boje koja se blenduje. Ovaj model blendovanja je suprotan Color modelu.

Uobičajeni način korišćenja Color modela blendovanja je selektivno bojenje alatima za bojenje, popunjavanje sloja gradientom i primena efekata sloja. Na primer možete aktivirati četkicu, postaviti model blendovanja na Color i bojiti direktno na pikselima slike (ovaj metod nije toliko fleksibilan jer radite direktno sa pikselima i ne prašta greške). Za veću fleksibilnost kreirajte novi sloj i primenite Color model blendovanja na njega, zatim aktivirajte četkicu i podesite model blendovanja za nju na Normal. Bojite bilo koji deo slike četkicom. Fleksibilnost je u tome da možete obrisati to što ste obojili bez oštećivanja originalnih podataka slike ili na kraju krajeva obrisati sloj i početi sve iz početka.


Sa Color modelom blendovanja često je potrebno pogađati kako će boja koju nanosite izgledati. Ponekad je rezultujuća boja mnogo tamnija ili svetlija od očekivanog bazirano na sadržaju sloja koji je ispod. Bolji metod za rad je sledeći: počnite pretvaranjem slike u crno/belu, zatim selektujte površinu koju hoćete da obojite i idite na Layer > New Fill Layer > Solid Color. U dijalogu New Layer koji se pojavi postavite iz padajuće liste Mode: - Color model blendovanja i kliknite OK. Nakon toga možete neprestano kontrolisati boju kojom bojite preko Color Picker dijaloga isključujući nagađanje iz ovog procesa.

Originalni post se nalazi na Julieanne Kost's Blog.
Džulijana radi za Adobe od 1992 i ekspert je za Photoshop i Photoshop Lightroom. Njena uloga je obuka korisnika, razvoj proizvoda, istraživanje tržišta za fotografiju, digitalno snimanje i ilustracije. Informacije koje daje Džulijana dolaze iz prve ruke odnosno direktno iz Adobe kompanije. Osim bloga koji je na Engleskom možete gledati i video obuke na njenom kanalu na Adobe TV koji nosi naziv The Complete Picture. Džulijana piše i knjige i napisala je Adobe Photoshop CS5 clasroom in a book koja je zvanična knjiga Adobe korporacije za obuku i rad u Photoshop programu, imate link do knjige sa leve strane.
 
Sledeći post: Pass Through model blendovanja
Povezani postovi:
Trik za primenjivanje blend modela (blend mode) preko tastaturskih prečica u Adobe Photoshop

Коментари

Популарни постови