Najbrži i najlakši način da pronađete datoteke pomoću Adobe Bridge

Adobe Bridge nudi najbolje opcije za organizovanje i brzo pronalaženje datoteka. Daću vam jedan primer kako da najbrže i najlakše pronađete datoteke koje su vam potrebne koristeći ključne reči.

Da pripišete ključnu reč uz datoteke, prvo navedite na direktorijum sa tim datotekama u Adobe Bridge. Izaberite sve datoteke iz direktorijuma (Ctrl + A) ili neke od njih pritiskom na Ctrl dok klikćete na svaku od datoteka. Kliknite u kvadrat ispred imena ključne reči da pripišete tu ključnu reč (pojaviće se znak za potvrdu).

Ako hoćete da kreirate novu ključnu reč, kliknite desnim klikom i izaberite New Keyword. Da kreirate pod-ključnu reč kliknite na ključnu reč i izaberite New Sub keyword.

Kada budete hteli da vam Bridge prikaže samo datoteke sa tom ključnom reči, kliknite desnim klikom na nju i izaberite Find.

U dijalogu Find izaberite koji deo vašeg kompjutera želite da Bridge pretražuje. Ključna reč će biti označena u Criteria sekciji i možete je promeniti ukucavanjem neke druge. Uključite i opciju Include All subfolders i kliknite na Find dugme da Bridge započne pretraživanje.

Ubrzo će vam biti prikazane samo datoteke koje su obeležene ključnom reči preko koju ste odabrali za pretragu.

Ako imate dve ključne reči koje sadrže isti pojam limitirajte rezultat preko Filter kartice koja se nalazi na levoj strani po fabričkom podešavanju.

Za datoteke koje ne mogu da sadrže XMP podatke (kao MS Word na primer) kreirajte kolekcije i preko njih brzo prikažite to što vam je potrebno. Prvo navedite do direktorijuma u kome se nalaze datoteke. Selektujte sve datoteke koje treba da budu smeštene u kolekciju (kreiranjem kolekcije ne menjate lokaciju datoteka na kompjuteru). Kliknite na New Collection dugme i potvrdite na YES.

Upišite ime kolekcije i potvrdite preko Enter tastera. Da dodate datoteku u postojeću kolekciju, prvo je pronađite a zatim kliknite na nju i prevucite je na kolekciju, kada se pojave dve linije oko kolekcije (jedna ispod, druga iznad) otpustite taster miša i dodali ste tu datoteku u kolekciju.

To je to, sledeći put kada vam treba neka datoteka iz te kolekcije kliknite na njeno ime i Bridge će vam prikazati njen sadržaj.

Da otvorite bilo koju datoteku kliknite desnim klikom na nju i izaberite Open With a zatim ime aplikacije koja treba da je otvori.

Коментари

Популарни постови