Šta je Adobe Photoshop Elements program?

Adobe Photoshop Elements je mlađi brat mnogo poznatijeg Adobe Photoshop programa za rad sa digitalnim slikama. Namenjen je i profesionalcima i amaterima, i njegova cena je 6 puta manja od cene Photoshopa. Photoshop Elements sadrže većinu karakteristika starijeg brata koji je više namenjen za profesionalnu upotrebu, s tim što su neke funkcije umanjene i uprošćene. Kada kažem umanjene i uprošćene ne mislim ništa negativno, naprotiv, uprošćene opcije su bolje za amatere a ujedno mogu da ubrzaju rad sa slikama. Ovaj program je podeljen na dva radna okruženja Organize i Edit. Organize radno okruženje je pogodno za upravljanje svim slikama koje imate na kompjuteru kao i za razne poslove sa njima ko što je slanje na email, postavljanje na Internet, narezivanje na  CD disku, pregledavanje slika kao Slideshow, dok je Editor radno okruženje mesto gde možete raditi sa postojećim slikama ili kreirati potpuno nove uz prisustvo mnoštvo alata i filtera za rad. Ova dva radna okruženja sarađuju i od prelaska iz jednog u drugo vas deli jedan klik.

Photoshop Elements ima dosta automatskih funkcija za korekcije fotografija koje ne samo da rade izvanredno već ne zahtevaju nikakvu specijalnu obuku da bi bile primenjene. Jednostavno kliknete na dugme i gotovo, ako niste zadovoljni poništite prilagođavanje koje ste primenili i izaberite da ručno podesite isto to prilagođavanje.


Za one koji neznaju šta sve mogu da urade sa fotografijom tu je Elements vodič kroz prilagođavanje i optimizaciju fotografije koji vam daje listu sa svim prilagođavanjima koja možete primeniti na fotografiju.


Imate i opciju da vidite fotografije uporedno, original i onu sa primenjenim prilagođavanjima.


Qick Edit  opcija prilagođavanja vam nudi istu opciju upoređivanja plus dodatne alatke kao što je alatka za izbeljivanje zuba i alatka kojom možete zatamniti presvetlo nebo. Takođe za svako od osnovnih prilagođavanja imate po 9 minijaturnih pre-definisanih stilova  kako može fotografija da izgleda ako kliknete na neki od ponuđenih (možete ga i dalje unapređivati ako niste u potpunosti zadovoljni).


Za one koji hoće da imaju potpunu kontrolu nad fotografijom tu je Elements Editor u kome imate skoro sve opcije kao i u Photoshopu plus neke dodatno uprošćene i prilagođene kao alatka za izbeljivanje zuba ili prilagođavanje boje kože na ljudskom licu.


Za one koji slikaju u RAW formatu tu je dodatak Camera RAW u kojem možete raditi sa ovim formatom.

Photoshop Elements Organizer je kompletna solucija za upravljanje fotografijama  koje imate na kompjuteru. Photoshop Elements vam nudi opcije  prebacivanja fotografija sa foto aparata i memorijskih karti, konvertovanje slika u drugi  format , kreiranja albuma, dodavanja ključnih reči i oznaka radi lakšeg i bržeg pronalaženja slika, slanje slika na email, postavljanja na Facebook ili Flickr (novina u verziji 9), kreiranja foto kalendara, kolaža, čestitki, dodavanje ramova i ivica oko slike.  U Organizer katalog  možete ubacivati i izbacivati direktorijume ili pojedinačne slike, odrediti koje direktorijume na kompjuteru da nadgleda za novi sadržaj i obavesti vas o tome.
Verujem da mnogi nisu čuli za ovaj program i šta on nudi i verovatno je to jedini razlog zbog čega je Photoshop sa kojim je mnogo teže raditi toliko popularniji. Elemente možete besplatno skinuti i isprobati ovde , sve što je narandžaste boje su linkovi do mojih postova a biće ih još.
Pogledajte video What is Adobe Photoshop Elements? iz serije Learn Photoshop Elements 9 na Adobe TV.



Photoshop Elements 9 for Windows: Visual QuickStart Guide

Oficijelna knjiga za trening i obuku Adobe Systems korporacije:
icon
icon
icon

Adobe specijalne ponude i popusti
Find all current special offers on Adobe products.
Zbog čega da kupim i registrujem originalan Adobe proizvod?
Koje su prednosti kupovine i registracije originalnih Adobe proizvoda .

Коментари

Популарни постови