Kako i kada koristiti taster Alt koji čini Photoshop boljim

Ovo je taster koji trebaju svi korisnici Photoshopa da zapamte i koriste jer stvarno čini Photoshop boljim. Navešću vam primere:
Otvorili ste fotografiju i hoćete da pretvorite Background Layer u normalan, pritisnite Alt na tastaturi i dvaput kliknite na Layer.

Background će se pretvoriti u normalan Layer bez ikakvog dijaloga.

Kada hoćete da duplirate Layer pritisnite Alt na tastaturi, kliknite na taj Layer i prevucite iznad držeći Alt pritisnut.

Duplirali ste taj Layer.

Kada radite sa filterima ili recimo Shadow/Highlights prilagođavanjem i niste zadovoljni onik što ste postigli, pritisnite Alt na tastaturi i dugme Cancel će se pretvoriti u Reset. Kliknite na Reset i vratili ste sve na početak.

Kada radite sa četkicom i recimo hoćete da obojite nešto kao ovde ove sitne oblačiće.

Pritisnite Alt na tastaturi i krug za četkicu će se pretvoriti u Eyedropper, kliknite na boju na fotografiji kojom hoćete da bojite i ona će se pojaviti kao Foreground color. Otpustite Alt i Eyedropper će nestati a vratiće se četkica.

Kada recimo imate slova ili figuru nacrtanu sa primenjenim Layer stilom kao što je Drop Shadow, Bevel and Emboss.

Prvo se uverite da je Layer sa tekstom aktivan, zatim izaberite Move Tool iz palete sa alatkama pritisnite Alt, kliknite na slova i povucite držeći Alt pritisnut. Biće iskopiran tekst zajedno sa stilom koji ste primenili i na LAYERS kartici će se pojaviti još jedan Layer koji je duplikat onog na kome je tekst.

Kada radite sa Rectangular ili Elliptical Marquee Tool kliknite na mesto koje hoćete da bude centar selekcije i povucite. Selekcija će početi da se širi iz te tačke na stranu u koju ste povukli.

Pritisnite Alt na tastaturi i tačka u koju ste prvo kliknuli će postati centar selekcije.

Kada radite sa Quick Selection Tool, kliknete i povučete i napravljena je selekcija koja često nije idealna. Nakon otpuštanja tastera na mišu na paleti sa parametrima biće aktivna funkcija Add to selection to jest dodaj na selekciju.

Ako vam selekcija prelazi, odnosno izabrano je nešto što nije trebalo pritisnite Alt i postaće aktivna Subtract from selection funkcija i pored ikonice za Quick Selection Tool će se pojaviti znak minus. Sada možete da oduzmete od selekcije i korigujete je.

Kada radite sa Zoom Tool i uveličate sliku, pritisnite i držite Alt i pored ikonice lupe će se pojaviti znak minus što je znak da možete da smanjujete procenat zumiranja.

Zapamtite ovaj taster, koristite ga i istražujte šta sve možete sa njim.

Adobe specijalne ponude i popusti
Find all current special offers on Adobe products.

Коментари

Популарни постови