Photoshop dodaci (Plugin) za kreativne umove

Photoshop je jedan od najpopularnijih programa na svetu i osim što je moguće uraditi skoro sve što može da se zamisli, za ovaj program je napravljeno i mnogo dodatnih programa koji rade u sklopu sa Photoshop. Svrha tih programa je da ubrzaju rad, potpomognu kreativnost a neki od njih prave efekte za koje je potrebno dosta vremena i veštine da bi se postigli sa Photoshop programom. Uglavnom ih je lako koristiti i ne zahtevaju nikakvu specijalnu obuku, sve što je potrebno da znate imate na sajtovima proizvođača.  Ja ću ovde pokušati da predstavim samo neke od tih programa koji se na engleskom zovu Plugin i možete videti kompletnu listu dodatnih programa treće strane na ovoj adresi http://www.adobe.com/cfusion/marketplace/index.cfm?event=marketplace.categories&marketplaceId=2&offeringtypeid=5 . Neki od ovih dodataka su prilično skupi, ali ne možete ništa izgubiti ako ih instalirate jer imate uz skoro svaki dodatak 30 dana probni period za koji trebate da se odlučite dali vam odgovara i hoćete li kupiti.
Ovde možete pogledati listu sa besplatnim dodatnim programima za Photoshop http://thepluginsite.com/resources/freeps.htm .

OnOne

Prvi dodatak koji ću vam predstaviti je Photo Frame od izdavača OnOne Software, ovo im je najpopularniji dodatak ali ne znači da je i najbolji jer oni imaju još nekoliko izvanrednih dodataka: Genuine Fractals koji služi za uveličavanje slika i Photo Tools sa preko 300 popularnih efekata za fotografije. Mask Pro je verovatno najbolji dodatak za Photoshop pomoću kojeg možete izdvojiti jedan deo ili objekat sa fotografije. Osim toga na sajtu ćete naći i besplatne verzije ovih dodataka koji spadaju u najbolje te vrste.  Link do njihovog sajta http://www.ononesoftware.com/ .

Photo Frame

Ovaj dodatak ima katalog sa preko 1500 efekata za ivice oko slike, ramove, albume, imate čak i specijalne efekte kao što su lepljiva traka kojom je prilepljena slika za pozadinu. Možete kombinovati efekte ili isključiti neke delove efekta zato što su neki efekti sastavljeni iz više Layera koje možete prikazati ili sakriti. Lako se koristi i nisu potrebne nikakve dodatne veštine i iskustvo da biste primenili neki od efekata koje ovaj dodatak nudi.

Genuine Fractals

Ovaj dodatak koriste profesionalci ali može svakome dobro da posluži za promenu dimenzija fotografija. Photoshop ima mogućnosti da poveća dimenzije slike ali mu to nije jedna od boljih karakteristika. Sa Genuine Fractals ćete uraditi mnogo bolji posao kada vam je potrebno da povećate ili smanjite sliku. Jednostavno ukucate nove dimenzije slike u polja Width i Height ili izaberete Crop Tool i povučete na delu ekrana na kome je prikazana slika sa kojom radite. Imate takođe i opcije za povećavanje i smanjivanje dimenzija slika iz kompletnog direktorijuma.

Red Giant Software

Red Giant Software je napravio izvanredan dodatak za Photoshop koji se zove Toon It! koji možete koristiti za pretvaranje fotografije u crteže za sve namene i potrebe. Osim ovog dodatka na njihovom sajtu možete naći još mnoštvo dodataka za različite svrhe http://www.redgiantsoftware.com/products/all/toonit/ .

Toon It!

Osim što možete brzo i lako da pretvorite fotografiju u crtež, u ovom dodatku imate i mnoštvo kontrola nad izgledom i detaljima crteža.

Alien Skin

Alien Skin je napravio mnoštvo dobrih dodataka za Photoshop među njima Bokeh i Eye Candy. Link do njihovog sajta gde možete naći kompletnu listu njihovih proizvoda http://www.alienskin.com/ .

Bokeh

Pomoću ovog dodatka možete skrenuti pažnju na subjekt fotografije pomoću fokusa i vignete efekta. Ovaj dodatak raspolaže sa dosta pre-definisanih stilova a možete kontrolisati centar i veličinu fokusa kao i vignete efekat na zasebnim karticama.

Eye Candy

Ovo je verovatno najbolji dodatak za Photoshop kada su u pitanju specijalni efekti za tekst. Imate veliki izbor efekata od slova u plamenu do lepih tekstura koje možete koristiti za sve što vam kreativnost i mašta postave za cilj.

Imagenomic Portraiture

Interesantan dodatak za rad sa portretima je Imagenomic Portraiture koji se nalazi na ovoj Internet adresi http://www.imagenomic.com/pt2.aspx .
U Portraiture dodatku imate pre-definisane opcije doterivanja portreta ali i kontrolu nad njima. Imate mogućnost kreiranja maske preko boje kože tako što ćete izabrati Color Picker i kliknuti na fotografiju. Možete kontrolisati boje, osvetljenje, mekoću ivica detalja, izoštravanje…. i sve to pratiti i upoređivati promene pre-posle na centralnom delu ekrana.

Digital Anarchy

Za rad sa portretima možete koristiti i Beauty Box napravljen od strane Digital Anarchy. Na njihovom sajtu možete naći i Texture Anarchy zanimljiv program za kreiranje tekstura  http://www.digitalanarchy.com/beautyPS/main.html .

Auto FX Software

Kad su kreativnost i Photoshop u pitanju ovo je sajt koji morate posetiti. Imaju nekoliko izvanrednih dodataka koji funkcionišu kao zasebni programi ili kao dodaci za Photoshop. Osim uobičajenih fotografskih efekata ova kuća pokriva i efekte za grafike i tekst. Najpoznatiji dodaci su Mystical Focus, Mystical Lightning and Ambience, Photo/Graphic Edges, DreamSuite Gel Series. Link do sajta gde ćete naći i besplatne video obuke u Support meniju sajta http://www.autofx.com/ .
U svim dodacima možete prvo videti vizuelno efekat u Preset prozoru pre nego što ga primenite. Kada otvorite ovaj prozor imate listu efekata sa leve strane i vizuelni doživljaj na centralnom delu prozora, da vidite original sliku navedite kursor iznad njenog minijaturnog prikaza.

Mystical Lightning and Ambience
Osim mnogobrojnih pre-definisanih stilova daje i potpunu kontrolu nad efektom, moguće je kombinovati dostupne efekte, uvesti selekciju iz Photoshopa a dostupan je i rad sa Layerima.


DreamSuite Gel Series

Grafika napravljena uz pomoć ovog dodatka.


Коментари

Популарни постови