Gde je Front Image u Photoshop CS6?

U prethodnim verzijama Adobe Photoshop bilo je moguće pokupiti odnosno iskopirati parametre jedne otvorene slike i koristiti ih za promenu istih na nekoj drugoj otvorenoj sliki iliti dokumentu preko dugmeta Front Image na traci sa opcijama alata.

Nova verzija Adobe Photoshop CS6 nema dugme Front Image na traci sa opcijama alata ali ova funkcija nije uklonjena već je unapređena i premeštena tako da sada ima svoj sopstveni dijalog ili prozorče.

Šta je unapređeno
Ova funkcija je unapređena u smislu da je moguće brzo i lako pokupiti parametre: dimenzije i rezoluciju od bilo koje otvorene slike bez prebacivanja na karticu (tab)sa tom slikom i koristiti ih za odsecanje slike na kartici na kojoj se trenutno nalazite. Ovo je bila ponekad i komplikovana operacija pogotovo kada je nekoliko slika otvoreno pa ne mogu sve kartice da budu prikazane u istom trenutku.

Podesite podrazumevani metod interpolacije piksela
Kao što možda već znate Crop Tool koristi metod interpolacije piksela koji je naveden kao podrazumevani u Preferences > General > Image Interpolation (Ctrl + K je tasterska prečica). Dobra vest je da novi Photoshop CS6 ima i novu opciju interpolacije Bicubic Automatic koja će automatski odrediti metodu zamene piksela na osnovu poređenja prethodna/nova dimenzija slike.

Potreban Vam je instruktor za Photoshop ili usluge grafičkog dizajna?
Kontaktirajte me ili pozovite 065/64-97-561

Koristite ovu metodu za sve operacije sa Crop alatom kada radite sa digitalnim slikama kontinuiranih tonova. Usput da napomenem da metoda interpolacije ili zamene piksela koju odredite u Preferences biće podrazumevana metoda i u Image Size dijalogu kao i u režimu slobodne transformacije (Free Transform) što je još jedna novina u CS6.

Kako da pristupite i koristite Front Image
Kada imate dve ili više slika otvorenih prvo prikažite karticu sa slikom kojo hoćete da menjate dimenzije i rezoluciju ili kako se to popularno kaže da je odsečete. Crop Tool mora biti aktivan i zato ga izaberite iz kutije sa alatima (taster C je tasterska prečica). Sledeći korak je da kliknete na Aspect Ration da otvorite padajuću listu. Iz padajuće liste izaberite Size and Resolution da biste otvorili Crop Image Size and Resolution dijalog.
Kliknite na Aspect Ratio i izaberite Size and Resolution iz padajuće liste
Kliknite na Aspect Ratio i izaberite Size and Resolution iz padajuće liste

U Image Size and resolution dijalogu kliknite na trougao sa desne strane od Source natpisa i izaberite ime datoteke-slike čije parametre hoćete da koristite. Photoshop će automatski popuniti sva potrebna polja. Ako ste naveli pogrešnu sliku ponovite operaciju i izaberite neku drugu (brojevi u poljima ispod će biti zamenjeni novim parametrima). Ako mislite da ćete često koristiti iste parametre imate mogućnost da sačuvate parametre koji su upisani kao Tool Preset za kasniju upotrebu. Na kraju kliknite OK dugme da potvrdite i zatvorite dijalog.
Izaberite ime slike čije parametre hoćete da koristite
Izaberite ime slike čije parametre hoćete da koristite

Resetujte parametre
Kada ste potvrdili parametre i izašli iz Image Size and Resolution dijaloga nove potvrđene vrednosti će biti upisane u Width i Height poljima odmah pored Aspect Ratio padajuće liste na traci sa opcijama alata. Ti parametri će ostati na snazi sve dok ih sami ne promenite. Kada završite posao sa datim parametrima dobra ideja je da ih resetujete na početne, podrazumevane vrednosti. Podrazumevane vrednosti su bez ikakvog unapred odeđivanja odnosno potpuno prazna polja. Kliknite na dugme Reset the crop box, image rotation and aspect ratio settings na desnoj strani trake sa opcijama alata da sve vratite na početak i izbegnete potencijalne probleme odnosno da neku narednu sliku odsečete pod tim dimenzijama a da to niste hteli.
Resetujte parametre

Referenca:
Quick Tip – Cropping Two Images to the Same Size in Photoshop CS6

Produkt korišćen u ovom tutorijalu: Adobe Photoshop CS6

Коментари

Популарни постови