Trik za prebacivanje i kretanje kroz slojeve (layers) preko tastature u Adobe Photoshop CS5

Adobe Photoshop ima tastaturske prečice za sve pa tako i za rad sa slojevima. Kada imate veći broj slojeva najlakše je prebacivati ih i aktivirati za rad preko tastature, odnosno tastaturskih prečica.

Kako da prebacite sloj (layer) za jedno polje iznad pomoću tastaturske prečice
Prvo što bih hteo da naglasim je da ne možete prebacivati zaštićeni Background sloj. Ako ga imate i hoćete da ga premestite na LAYERS kartici, prvo ga pretvorite u normalan sloj tako što ćete pritisnuti Alt na tastaturi a zatim dvaput kliknuti na Background slova.


Da prebacite sloj za jedno polje iznad prvo kliknite na njega da ga aktivirate (aktivan sloj ima plavu pozadinu), zatim stisnite Ctrl na tastaturi i pritisnite jednom taster za zatvorenu veliku zagradu ] u matematici. Svaki klik zatvorene velike zagrade ] prebacuje (držite i dalje Ctrl pritisnut) sloj za jedno polje iznad. Da vratite za jedno polje ispod, držite stisnut Ctrl i pritisnite jednom otvorenu veliku zagradu [.


Kako da prebacite sloj (layer) na vrh svih kreiranih slojeva
Ako imate gomilu slojeva i cilj vam je da prebacite na vrh, držite pritisnute Ctrl i Shift na tastaturi i pritisnite jednom veliku zatvorenu zagradu ]. Da prebacite sa vrha na dno poređanih slojeva držite Ctrl i Shift pritisnute i pritisnite jednom otvorenu veliku zagradu [.


Kako da aktivirate sloj (layer) ispod aktivnog
Da označite odnosno aktivirate sloj ispod držite pritisnut taster Alt i pritisnite jednom veliku otvorenu zagradu [, da aktivirate sloj iznad pritisnite suprotnu odnosno zatvorenu veliku zagradu ] .

Коментари

Популарни постови