Peta grupa modela blendovanja (Blend Modes)


Difference, Exclusion and Subtract imaju za neutralnu boju- crnu. Ovo znači da crna kao boja koja se blenduje neće imati efekat na rezultujuću boju. Divide model blendovanja ima za neutralnu boju - belu.

Difference - gleda informacije o boji u svakom kanalu i oduzima boju koja se blenduje od osnovne ili osnovnu od boje koja se blenduje u zavisnosti od toga koja boja ima veću vrednost za naglašavanja na nivou svetlosti. Blendovanje belom bojom izokreće vrednosti osnovne boje.

Exclusion - pravi efekat sličan ali sa manjim kontrastom od Difference modela. Blendovanje belom bojom izokreće vrednosti osnovne boje. Blendovanje crnom bojom ne izaziva nikakve promene.

Divide and Subtract su namenjeni uglavnom naučnicima ali mogu da proizvedu i neke intereantne efekte. Možete ih koristiti i za HDR slike i eksperimentisanje sa njima. Martin Evening je napisao 2 odlična tutorijala o upotrebi ova dva modela blendovanja.


Prva slika ilustruje sloj sa lišćem sa blend modelom podešenim na Difference. Druga ilustracija prikazuje rezultat Exclusion modela blendovanja, treća Subtract i četvrta Divide.

Originalni post se nalazi na Julieanne Kost's Blog.
Džulijana radi za Adobe od 1992 i ekspert je za Photoshop i Photoshop Lightroom. Njena uloga je obuka korisnika, razvoj proizvoda, istraživanje tržišta za fotografiju, digitalno snimanje i ilustracije. Informacije koje daje Džulijana dolaze iz prve ruke odnosno direktno iz Adobe kompanije. Osim bloga koji je na Engleskom možete gledati i video obuke na njenom kanalu na Adobe TV koji nosi naziv The Complete Picture. Džulijana piše i knjige i napisala je Adobe Photoshop CS5 clasroom in a book koja je zvanična knjiga Adobe korporacije za obuku i rad u Photoshop programu, imate link do knjige sa leve strane. 

Коментари

Популарни постови