Kratak pregled Photoshop Lightroom

Organizovanje fotografija

Da biste mogli da radite sa fotografijama morate ih prvo ubaciti u Lightroom biblioteku. Fotografije možete ubaciti sa foto-aparata, memorijske kartice ili hard diska. Pokrenite Lightroom i kliknite na Import dugme.


Prilikom ubacivanja fotografija imate opcije da ih dodate u biblioteku bez njihovog premeštanja na hard disku (Add), da prebacite fotografije u direktorijum koji će Lightroom kreirati i dodati u biblioteku (Move), da iskopirate postojeće fotografije u direktorijum koji kreira Lightroom (Copy) ili da iskopirate raw datoteke i konvertujete ih u DNG format (Copy as DNG).

Ne destruktivna obrada fotografija

Kada radite sa fotografijama u Lightroom na primer izbalansirate boje, uklonite mrlje i fleke ovaj program će sačuvati sve promene kao instrukcije u svojoj biblioteci kao zaseban fajl od originalne slike. Vaša originalna slika ostaje sa originalnim podacima to jest pikselima a instrukcije odnosno promene se primenjuju tek u slučaju da hoćete da izvezete fotografiju iz Lightroom. U Photoshop Lightroom će vam biti prikazana fotografija kako će izgledati ako je izvezete. Imate tačan uvid u promene koje ste napravili i original fotografiju u isto vreme. Osim toga možete poništiti instrukcije to jest promene koje ste napravili ili se vratiti na neku od njih u bilo kom trenutku preko History kartice koja čuva sve korake prilagođavanja snimljene. Ono što je možda najbolje istorija promena će biti sačuvana i možete se vraćati na nju i nakon 10 godina ako to poželite.

Radno okruženje u Photoshop Lightroom

Radno okruženje u Lightroom je podeljeno na 6 delova:

  • Meni programa na vrhu
  • Identity plate i moduli odnosno radni prostori za različite potrebe
  • Radni prostor u centru ekrana na kome je prikazana fotografija sa kojom radite
  • Dokovi ili paneli sa strane sa opcijama za odabiranje i promenu odabranog
  • Alati
  • Filmstrip

Meni programa sadrži sve komande Lightroom. Meniji i njihova ponuda se menjaju u zavisnosti od modula odnosno radnog okruženja koje ste odabrali.

Identity plate je leva strana ekrana odmah ispod menija i njega možete promeniti i napisati recimo svoje ime ili postaviti logo kompanije (Edit > Identity Plate Setup..). Sa desne strane se nalaze moduli odnosno radni prostori koji su prilagođeni za različite potrebe: Library (katalog sa fotografijama) korekcije fotografija (Develop), kreiranje slide-show, štampanje (Print) ili kreiranje Web galerija slika (Web). Da se prebacite na drugi modul možete klikom na njegovo ime ili preko tastaturskih prečica.


Na centralnom delu ekrana je prikazana fotografija sa kojom radite. Osim prikazane fotografije sa promenama koje ste napravili možete upoređivati fotografiju sa i bez promena ili upoređivati dve različite fotografije.

Dokovi ili paneli sa leve i desne strane služe da izvršite odabir stavki (leva strana) i da radite sa njima (desna strana). Sadržaj i ponuda ovih panela se menja u zavisnosti u kom ste modulu izabrali da radite.


Alati se nalaze ispod fotografije na centralnom delu i oni se menjaju u zavisnosti od modula. Alate možete sakriti ili prikazati, takođe možete izabrati koji alati su vidljivi.


Filmstrip prikazuje sve fotografije iz Library modula odnosno ono što je odabrano da bude prikazano u ovom modulu. Preko Filmstrip pregleda možete lako da se prebacujete sa jedne fotografije na drugu ili da ih upoređujete.


Sve navedene stavke osim centralnog dela ekrana mogu biti sakrivene ili prikazane. Ako ste odabrali da budu sakrivene možete ih ponovo prikazati pomoću tastaturskih prečica ili navođenjem kursora na deo ekrana na kome se određena stavka nalazi. Recimo ako je levi panel sakriven, navođenjem kursora na levu stranu ekrana on će biti pprivremeno prikazan sve dok se kursor nalazi iznad površine koju obuhvata panel. Kada sklonite kursor sa tog dela ekrana panel će opet biti sakriven.

Коментари

Популарни постови