Photoshop kako da..Odsečete stvarne piksele sa slike po dimenzijama pomoću Marquee alata

Crop Tool u Adobe Photoshopu je moćan alat i omogućava da odečete, odsečete u perspektivi ili sakrijete odsečeni deo tako da možete da se vratite na kompletan prikaz slike kad god to poželite. Jedna stvar je nepovoljna kod ovog alata: da biste odsekli po dimenziji stvarne piksele sa slike morate postaviti vođice (Guides) inače će Crop Tool odseći ono što ste ocrtali i ako to nisu stvarni pikseli sa slike on će in uveličati ili smanjiti. Pomoću Marquee alata možete odseći po unapred određenoj dimenziji stvarne piksele sa slike bez postavljanja vođica.
Prvo pretvorite sloj sa slikom u Smart Object. Aktivirajte Marquee Tool iz kutije sa alatima zatim iz Style listena traci sa opcijama alata izaberite Fixed Size i ukucajte u W i H poljima širinu i dužinu u pikselima, centimetrima, milimetrima. Iza brojeva stavite px ili cm, mm oznaku dimenzije.
Kliknite na sliku i Photoshop će nacrtati figuru po dimenzijama koje ste upisali. Kliknite unutar nacrtane figure i premestite je na ekranu da obuhvati deo slike koji hoćete da zadržite. Idite na Image > Crop i odsekli ste taj deo slike. Ako se predomislite, pritisnite Ctrl + T tastatursku prečicu za Free Transform, kliknite unutar slike i pomerajte dok na ekranu ne bude prikazan deo slike koji vam je potreban. Pritisnite taster Enter da potvrdite operaciju. Ovo je ustvari Hide opcija kod Crop Tool alata.
Ako hoćete da sliku vratite na originalni izgled idite na Image Reveal All. Sve ovo možete menjati kad god poželite samo sačuvajte sliku u PSD formatu sa Smart Object slojem.

Коментари

Популарни постови