Organizovanje slika u Photoshop Elements - kreiranje albuma

Kada imate slike u katalogu, prvo što treba uraditi je organizovati ih radi bržeg i lakšeg pronalaženja, pregledavanja, slanja ili bilo kog drugog posla sa slikama. U Photoshop Elements imate zaista mnogo načina da organizujete slike, ja ću spomenuti neke od njih:
  • Kreiranje albuma.
  • Dodavnje obeleživača, ključnih reči.
  • Prepoznavanje lica ljudi.
  • Dodavanje natpisa (Caption).

Kreiranje albuma

Ja bih prvo počeo sa kreiranjem albuma, jer je to način da grupišete veću količinu slika/fotografija prema događaju, mestu ili nameni. Albumi se lako prave, lako se dodaju slike i lako izbacuju iz albuma. Prvo što trebate uraditi je da pokrenete Photoshop Elements i izaberete Organize.

 
Možete napraviti i strukturu albuma i ja bih vam to i predložio jer će se vremenom slike nagomilati i zato je bolje organizovati albume po kategorijama.

1.    Prvo kliknite na Organize karticu sa desne strane.
2.    Zatim na zeleni znak + u Albums sekciji i izaberite New Album Category sa liste.
3.    Otvoriće vam se Create Album Category prozor i upišite ime kategorije, recimo letovanja u tekst polju ispod Album Category Name natpisa i potvrdite klikom na OK dugme.


4.    Sa desne strane ispod ORGANIZE kartice pojaviće se Album Details natpis. Prvo izaberite kategoriju albuma iz Album Category: padajuće liste.
5.    Zatim upišite ime albuma u tekst polju nasuprot Album Name: natpisa.


6.    Kliknite i direktno na fotografiju koju hoćete da dodate u album i kursor će se pretvoriti u stisnutu ruku.
7.    Prevucite zatim fotografiju u polje ispod CONTENT natpisa/kartice. Prevucite sve fotografije koje hoćete da dodate u album.
8.    Kada ste završili sa dodavanjem kliknite na dugme Done koje se nalazi pri dnu.
 

Pojaviće se novi album u sekciji Albums ispod kategorije albuma ako ste je napravili, slike koje su dodate u album imaće ispod minijaturnog prikaza ikonicu albuma što je znak da je slika uključena u neki od albuma.


Da dodate sliku u album, kliknite i zadržite na minijaturni prikaz u organizeru i kad se kursor pretvori u stisnutu ruku prevucite je u album. Kada budete tačno iznad albuma, to polje će neznatno promeniti boju i dobiti svetliju nijansu i tada otpustite levi taster miša. Da dodate više slika odjednom, držite taster Ctrl pritisnut dok klikćete na slike. Izabrane slike će dobiti plavi okvir, a zatim kliknite direktno na jednu od izabranih (videćete ispod stisnute ruke imitaciju slika poređanih jedna preko druge ), i vucite prema albumu. Kada ime polje sa imenom albuma promeni boju i dobije svetliju nijansu - otpustite.


Da izbrišete sliku iz albuma (ovim je nećete izbrisati ni iz kataloga ni sa diska) kliknite desnim klikom na ikonicu za album  i pojaviće se natpis Remove from ime vašeg albuma Album, kliknite na ovo polje i slika je izbrisana iz albuma. Da izbrišete više slika odjednom iz albuma držite Ctrl taster pritisnut dok klikćete na slike a zatim kliknite desnim klikom direktno na jednu od izabranih slika, navedite kursor na Remove Selected Items from Album i izaberite ime albuma.


Коментари

Популарни постови