Još jedan način da pronađete tačan centar slike

Naslov je još jedan način a za slučaj da niste upoznati sa prethodnim evo kako možete pronaći tačan centar slike ili dela slike. napravite selekciju oko tog dela slike a ostalo je potpuno isto.
Prvo aktivirajte funkcije Snap i Snap To > All iz View menija. Ove dve funkcije omogućavaju da budete precizni u razmeštanju objekata, slojeva. Kada su uključene i pokušavate da postavite neki objekat na određeno mesto koje ste obeležili na primer vođicama, Photoshop će automatski zalepiti objekat za vođice kada ste blizu njih tako da ne morate da nišanite i razmišljate da li je objekat postavljen na pravom mestu koje ste odredili.
Prvo prikažite lenjir iz View > Rulers ili Ctrl + R. Ključ za određivanje centra slike je free transform odnosno slobodna transformacija, ako se nalazite na Background sloju, recimo nemate nijedan drugi ili su drugi slojevi nekvalifikovani za određivanje centra slike, prvo što treba uraditi je izabrati sve iz Select > All ili pomoću tastaturske prečice Ctrl + A. Kada se pojave marširajući mravi oko dokumenta, pritisnite tastatursku prečicu Ctrl + T da uđete u režim slobodne transformacije a možete i iz Edit > Free Transform. Oko dokumenta će se pojaviti okvir sa kvadratima na uglovima dokumenta i sredini. Kliknite unutar lenjira i držeći taster miša pritisnut (ovim zadržavanjem klika unutar lenjira pravite vođicu), prevucite vođice do sredine dokumenta, kada ste blizu sredine, vođice će se automatski zalepiti za kvadrate na sredini dokumenta koji se nalaze na okviru koji se pojavljuje u režimu slobodnog transformisanja. Uradite to za vertikalni i horizontalni centar, na kraju pritisnite taster Enter da izađete iz režima slobodne transformacije.
center_free_transform Drugi način da uradite potpuno istu stvar i izbegnete ulaženje u režim slobodnog transformisanja je da kliknete na lenjir desnim klikom i iz menija liste izaberete Percent. Lenjir će umesto skale sa pikselima pokazati skalu sa procentima dokumenta.
change_to_percent
Sada vam ostaje da kliknete unutar lenjira i prevučete vođice do brojeva 50 na vertikalnoj i horizontalnoj strani slike. Držite taster Shift na tastaturi koji omogućava da se vođice lepe za podeljak na lenjiru i tako izbegnite svaku moguću grešku.
by_percent

Коментари

Популарни постови