Dodge , Burn i Sponge Tool u Adobe Photoshop CS5

Ova grupa alata se nalazi na 14. poziciji u kutiji sa alatima gledajući odozgo na dole. Dodge i Burn alati služe za zatamnjvanje ili osvetljivanje delova slike dok Sponge Tool služi za promenu inteziteta boje. Tastaturska prečica za brzo pokretanje nekog od ovih alata je slovo  O.

Dodge i Burn Tool

Kada ste aktivirali Dodge ili Burn alat prvo što treba uraditi je da podesite parametre. Ova dva alata koriste četkicu tako da prvo treba podesiti parametre četkice kao što su tip, veličina, tvrdoća.. Ove parametre možete da podesite kada kliknete na mali crni trougao sa desne strane četkice koja je prikazana na traci sa opcijama alata ili klikom na ikonicu kutije sa četkicama koja će otvoriti Brush karticu na paletama sa desne strane.



Sledeći parametar je da izaberete koje tonove hoćete da osvetlite ili zatamnite:

Opcija
Opis
Midtones
Midtones su tonovi odnosno delovi slike koji nisu ni najtamniji ni najsvetliji već se nalaze između njih i zbog toga se i zovu Midtones-srednji tonovi.
Shadows
Shadows su senke odnosno tamni delovi slike.
Highlights
Highlights se prevode kao naglašavanja i to su svetli  delovi slike.

 Exposure ima tekst polje u koje možete ukucati broj ili podesiti procenat preko klizača. Što je veći procenat to je veći efekat alata sa kojim radite, odnosno osvetljavanja ili zatamnjivanja.

Airbrush ikonica određuje da se boja iz četkice nanosi sve dok držite taster miša pritisnut, u ovom slučaju to je efekat osvetljivanja ili zatamnjivanja delova slike.

Protect Tones treba da je uvek uključeno i uopšte nije jasno zbog čega je ova opcija uopšte data za podešavanje jer ona sprečava prekomernu upotrebu efekta odnosno da dođe do gubljenja detalja na delovima koje osvetljavate i zatamnjujete.

Kada ste podesili sve parametre krenite da bojite delove slike kojima je potrebna korekcija.

Sponge Tool

Ovaj alat menja intezitet boje. Kada koristite Sponge Tool u Grayscale modelu boja on povećava ili smanjuje kontrast.

Prvo podesite tip, veličinu i tvrdoću četkice na traci sa opcijama alata a zatim iz Mode padajuće liste izaberite jednu od dve opcije:

Saturate-povećava intezitet boje.
Desaturate-smanjuje intezitet boje.

Flow opcija određuje procenat slivanja boje u četkicu, u ovom slučaju je to intezitet boje.

Vibrance opcija štiti zasićene boje od prezasićenja.

Kada ste sve podesili, bojite delove slike koje hoćete da izmenite.


Коментари

Популарни постови