Blur, Sharpen i Smudge alati u Adobe Photoshop CS5

Ovo je grupa alata koja nema svoju tastatursku prečicu za brzo pokretanje u Photoshopu i na Internetu i knjigama i obukama za Photoshop nećete mnogo naći o njima. Adobe je ove alate unapredio u verziji CS5 i uopšte nisu za podcenjivanje i zaobilaženje, ustvari su veoma korisni u određenim situacijama i naročito pogodni za početnike i ljude koji ne pokušavaju da izvuku maksimum koji Photoshop može da omogući za ove filtere. Da aktivirate neki od ovih alata trebate kliknuti na 13. odozgo na dole ikonicu u kutiji sa alatima i izaberete iz lebdećeg prozorčeta koje se pojavi.


Blur Tool

Ovaj alat omekšava ivice a kada se primenjuje u većoj meri dovodi do postepenog gubljenja detalja na tim delovima slike. Kada radite sa Blur alatom vi bojite četkicom i tako nanosite ovaj filter na delove slike, što više bojite efekat će biti uočljiviji.
Kada aktivirate Blur Tool na traci sa opcijama alata imate sledeće opcije:

traka_opcije_alata

Prvo treba podesiti tip i veličinu četkice što možete uraditi klikom na mali crni trougao sa desne strane broja koji označava veličinu četkicu ili otvaranjem Brush kartice preko ikonice kutije sa četkicama koja je odmah pored.
Iz Mode padajuće liste možete odabrati model mešanja piksela: Normal neće primenjivati nikakav dodatni specijalan efekat, Darken će zatamnjivati a Lighten osvetljivati površine koje bojite. Možete odabrati i neki od kvaliteta boja slike kao model mešanja piksela koji se nalaze u donjem delu liste.
Sledeći parametar je Strenght i on ogređuje jačinu odnosno meru u kojoj se filter primenjuje. 100% je maksimum i ima najveći efekat odnosno stepen primene filtera.
Sample All Layers uključite kada hoćete da radite sa svim slojevima slike (ako slika ima više slojeva) a preporučio bih vam da uvek koristite ovu opciju jer ona omogućava da kreirate novi prazan sloj i primenjujete filter na njemu tako da uvek možete da manipulišete njime preko efekata slojeva a na kraju krajeva i da se predomislite i poništite filter tako što ćete izbrisati taj sloj.
Poslednja ikonica na traci sa opcijama služi da kontrolišete veličinu četkice pritiskom na tablu za crtanje kada je koristite.
blur_tool

Sharpen Tool

Nasuprot Blur alatu Sharpen Tool radi suprotnu stvar: on pojačava kontrast između susednih piksela po ivicama i vraća detalje odnosno izoštrava detalje slike. Parametri za podešavanje ovog alata su potpuno isti kao i za Blur alat sa dodatkom Protect Detail koji treba da je uvek uključen, isključite ga samo u situacijama kada hoćete da dobijete efekat ovog filtera veći od realno mogućeg.


sharpen_tool

Smudge Tool

Ovaj alat pravi efekat kao kada recimo povučete prstom kroz gel za kosu ili preko tempera koje ste naneli na platno za crtanje u školi. Smudge uzima boju sa slike i gura je u pravcu u kome vi gurate taster miša ili olovku na tabli za crtanje. I kod ovog alata imate potpuno iste parametre za podešavanje, znači bojite četkicom. Jedini parametar koji se ne pojavljuje kod prethodna dva alata iz ove grupe je Finger Painting i on određuje da Smudge koristi boju prednjeg plana (foreground color) na početku svakog poteza četkicom.
smudge_tool

Коментари

Популарни постови