Photoshop kako da.. pronađete tačan centar slike, dela slike ili selekcije

Ako dođete u situaciju da vam treba tačka koja je tačan centar slike iskoristite ovaj trik:
Prvo se uverite da ne radite na Background Layeru, ako vam je to jedini Layer onda ga pretvorite u normalan dvaput kliknuvši na slova Background a zatim na OK u prozorčetu koje se otvori.
Zatim idite na View u meniju i uključite opciju Snap kliknuvši na nju, uverite se da imate uključenu i opciju Snap ToAll.

Bitno je da niste na Background Layeru ili nekom od Layere prilagođavanja slike kao što je Hue/Saturation. Pritisnite na tastaturi Ctrl + T i pojaviće se okvir oko slike sa kvadratima na uglovima i sredini. Ovo znači da ste ušli u opciju slobodnog transformisanja slike (Free Transform).

Sada trebate aktivirati lenjir ako ga nemate na ekranu, pritisnite Ctrl + R na tastaturi ili ga aktivirajte iz menija ViewRulers. Kliknite na lenjir levom stranom miša i vucite na dole držeći levu stranu miša pritisnutu. Ovim ćete postaviti vođicu.

Dok vučete prema dole biće prikazana isprekidana linija, kada dođete do središnjih horizontalnih  kvadrata koji se nalaze na okviru kojim je okružena slika, opcije Snap i Snap ToAll koje ste uklučili će odraditi svoj posao i kada otpustite taster miša vođice koje ste prevukli sa lenjira će se automatski zalepiti za sredinu slike koju označavaju ovi kvadrati

Isto uradite i sa druge strane, kliknite na lenjir i prevucite do vertikalnih kvadrata na okviru i otpustite. Sada ćete imati dve vođice i mesto gde se one seku je tačan centar slike. Kliknite na znak za potvrdu ili pritisnite taster Enter na tastaturi da izađete iz opcije slobodnog transformisanja.

Kada vam vođice više ne budu trebale, izaberite Move Tool a zatim ga navedite na vođicu, kada ste dovoljno blizu ikonica za Move Tool će se pretvoriti u dve linije sa dve strelice u suprotnom pravcu. Kliknite levom stranom miša i prevucite vođicu van okvira dokumenta (slike).

Ja ću ovde objasniti kako da nađete tačan centar točka motora onako kako se on vidi u ovom položaju. Prvo izaberite Eliptical Marquee Tool iz palete sa alatkama, a zatim držeći Shift i Alt na tastaturi kliknite u centar točka i povucite da ocrtate pravilan krug (Shift) koji kreće iz tačke u koju ste prvi put kliknuli (Alt).

Kada ste ocrtali krug idite na Select Transform Selection da vam bude omogućeno transformisanje selekcije bez efekta na piksele koje ona okružuje.

Zatim kliknite na ikonicu Switch between free transform and warp modes.

Sada treba da transformišete selekciju da obuhvati deo kiji hoćete da obuhvatite selekcijom (u ovom slučaju je točak motora), kliknite na marširajuće mrave i pomerajte, možete kliknuti i na trouglove na uglovima i sredini ili na tačke koje će pomeranjem praviti polukrug od tog dela selekcije.

Kada podesite selekciju kako vam odgovara pritisnite Enter na tastaturi ili kliknite na znak za potvrdu.

Ostaće vam vidljiva selekcija (marširajući mravi), sada ponovo pritisnite Ctrl + T (ili Edit – Free Transform) da uđete u opciju slobodnog transformisanja. Kliknite na lenjire i prevucite vođice do horizontalnih i vertikalnih centara selekcije kao i za predhodno objašnjenje (centar slike) i kliknite na znak za potvrdu još jednom.

Na kraju imate tačan centar selekcije koju ste napravili i selekciju koja je aktivna (marširajući mravi). Ostaje vam da pritisnete Ctrl + D (Select – Deselect) da sklonite selekciju koja vam više nije potrebna.

Kupite licencu za Photoshop CS5

Koje su prednosti kupovine i registracije originalnih Adobe proizvoda?

Коментари

Популарни постови