Jednostavni korisni trikovi

Reset Tool
Kada vam se desi da neki alat kao tekst alat (Type Tool) radi normalno a kasnije pocne da se ponasa cudno i ne radi kao uobicajeno, pokusajte sa ovim trikom. Izaberite taj alat i u gornjem desnom uglu idite desnim klikom na njegovu ikonicu i pojavice se 2 opcije: Reset Tool – pritisnite ako ste primetili da se samo ta izabrana alatka cudno ponasa, Reset All Tools za slucaj da se vise njih cudno ponasaju.

Resetuj Photoshop
Kada vam nikakvi trikovi i saveti ne pomazu da vratite Photoshop na prethodno stanje kad je radio kako treba, probajte da ga Resetujete odnosno da ga vratite na fabricko podesavanje kao kad je instaliran i prvi put pokrenut. Prvo napustite Photoshop i sacekajte par sekundi a zatim pritisnite istovremeno Ctrl-Shift-Alt i dvaput kliknite na ikonicu Photoshop na radnoj povrsini ili kako ga vec pokrecete. Ovim cete vratiti sve na fabricka podesavanja.

Još bolja opcija koju možete koristiti za sve verzije od Photoshop 6 do poslednje CS6 (uključujući sve verzije između: 7, CS, CS2,3,4,5) je da pronađete i izbrišete Prefs.psp datoteku.
Layer ispod
U nekom trenutku ce vam trebati Layer ispod onog na kom se trenutno nalazite, i uopste pritiskom na New Layer Photoshop kreira novi iznad onog koji je trenutno oznacen,da biste umetnuli Layer ispod pritisnite Ctrl i drzite dok klikcete na New Layer ikonicu, to ce vam umetnuti novi Layer ispod.

Pun Ekran
Da biste usli u rezim punog ekrana i skoncetrisali se na gledanje slike pritisnite 2 puta zareom taster F da biste se vratili u normalan rezim pritisnite jos jednom taster F.

Prikazi slike uporedno
Kada zelite da vidite dve slike uporedno ili jednu te iste kojoj ste napravili kopiju i radite sa njom i sada bi hteli da vidite razliku, prvo pritisnite Tab sto ce trenutno ukloniti palate sa leve i desne strane a zatim kliknite na strelicu pored izdeljenog ekrana kao na snimku ispod i izaberite 2up ili neku drugu, mozete i vise od dve slike da prikazete odjednom, pogledajte u listu i sve ce vam biti jasno. Tu su jos i opcije Match Zoom za slucaj da ste zumirali jednu fotografiju pa hocete i drugu na isti nivo uvelicavanja zatim Match Location ako ste pomerali jednu fotografiju i hocete da i druga bude dovedena isti nivo a imate i opciju Match Zoom and Location koja je kombinacija dve prethodno opisane.

Saznaj ko je Autor fotografije
Za slucaj da ste skinuli fotografiju sa Interneta i da vam se svidja i da biste hteli da vidite jos takvih fotografija ali neznate ko je autor i gde da trazite, probajte sa File-File Info.. to ce vam otvoriti novi prozor sa nekoliko kartica (Tab) pregledajte ih i tu cete naci informacije ko je autor i obicno sajt na kome on izlaze fotografije kao i druge informacije koje je on ukljucio uz fotografiju.

Automatsko podesavanje slike
Dali ste ikada probali Auto Tone, Auto Contrast ili Auto Color. Oni su tu u Image meniju i znaju svoj posao, ako vam se ne svidja uvek mozete korak nazad Edit-Undo ili Ctrl-Alt-Z

Reselektuj
Ako vam se desi da greskom uklonite selekciju uvek mozete da je obnovite iz Select-Reselect.

Reset Filter
Kada primenjujete neki filter i pobrkate stvari ili vam se ne svidja to sto ste uradili najlakse je izaci odatle na Cancel i probati ponovo, ali ima jos jednu brzu i laksu opcija. Pritisnite Alt i dugme Cancel ce se pretvoriti u Reset. Kliknite na Reset i vratite se tamo odakle ste poceli.

Shadows – Highlights
Kada hocete da radite samo sa tamnim i svetlim tonovima na slici a da ne morate da se uplicete sa Levels ili Curves mozete probati Image-Adjustments-Shadows/Highlights…

Nazalost ovaj filter nema opciju kreiranja novog Layer sto bi automatski znacilo da moze da se ukloni ili modifikuje kasnije ako vam se ne svidja ili ste nesto pogresili, pa je preporucljivo da se slika konvertuje u Smart Object. Konverzija se vrsi tako sto se oznaci Background Layer tako sto se klikne levom stranom misa i ide na desni klik u polje Layera (ne na minijaturni prikaz slike) i izabere Convert to Smart Object. Ovim ste dobili mogucnost da menjate primenjeni filter. Ako zelite da ga uklonite samo kliknite na ikonu oka i filter će biti privremeno uklonjen, ako hocete ponovo da probate dvaput kliknite na slova Shadows/Highlights sto ce vam ponovo otvoriti prozor Shadows/Highlights, a ako samo zelite da smanjite intezitet filtera ili primenite neku od Blending opcija dvaput kliknite na dva trouglica sa leve strane, sto ce vam otvoriti novi prozor sa Blending opcijama i Opacity klizacem.

Коментари

Популарни постови