Koristite Adobe Reader opcije pretraživanja

Naučite Adobe Photoshop
Knjiga Naučite Adobe Photoshop ne sadrži index a jedan od razloga je što je prvenstveno namenjena za čitanje na kompjuteru, bar sam je ja tako zamislio. Moja preporuka je da koristite Adobe Reader koji je potpuno besplatan i najbolje prikazuje PDF dokumente pogotovo ako su kreirani pomoću Adobe proizvoda a ova knjiga je izašla iz Adobe InDesign u ovom izdanju koje vam je dostupno. Adobe Reader ima mnogo prednosti u odnosu na druge PDF čitače i samo jednu manu ako je to mana u današnjim okvirima: zauzima upola više prostora na kompjuteru od nekih konkurentskih čitača i taj prostor se meri sa 36 MB.
Prednosti Adobe Reader se vide od samog otvaranja dokumenta: papir (pozadinska boja) je beo kao sneg čime ne mogu da se pohvale konkurentski čitači. U Adobe Reader možete pregledavati video i Flash sadržaj ako je ubačen, popunjavati formulare itd.
Ja ću se u ovom članku ograničiti samo na opciju pretraživanja jer je to bitno za moju stvar i razlog što pišem.
Prvo pokrenite Adobe Reader i kliknite na Open u prozoru koji se pojavi. Ako ste već otvarali knjigu u Reader i ona se nalazi među 5 datoteka koje su nedavno otvarane videćete njeno ima na listi Open a Recent File. Navedite na PDF datoteku, kliknite na nju a zatim na dugme Open u donjem desnom uglu Open prozora.
otvori_dokumenat
Kada je knjiga otvorena u Reader idite na Edit > Find ili pritisnite Ctrl + F na tastaturi da se pojavi tekst polje u gornjem desnom uglu Readera. Ukucajte reč, pojam ili frazu za pretragu a zatim kliknite na strelicu sa strane ili pritisnite taster Enter. Biće pronađena prva reč u dokumentu koja se podudara sa vašim upitom koji ste ukucali. Ako niste zadovoljni kliknite opet na strelicu sa strane: leva strelica će tražiti pojam ili reč unazada u dokumentu a desna unapred. Možete koristiti i taster Enter da pronađete sledeće pojavljivanje reči ili taster Tab da se prebacite na sledeću stavku u ovom mini-dijalogu a zatim koristite strelice na tastaturi. Da uklonite polje za pretragu kliknite na X u gornjem desnom uglu polja za pretragu.

koristi_tastaturu_za_pretragu
Možete koristiti i naprednu pretragu koja će vam izlistati svako pojavljivanje upita u dokumentu. Idite na Edit Advanced search (Shift + Ctrl + F) i izaberite Current Document iz Look In padajuće liste da pretražite dokumenat koji je otvoren ili izaberite direktorijum na kompjuteru u kome je smešten dokumenat. U polje ispod natpisa What word or phrase would you like to search for? Ukucajte upit i kliknite na Search dugme.
napredno_pretrazivanje
Iz padajuće liste Return results containing izaberite Match Exact word or phrase da pretražujete za pojam ili frazu tačno onako kako ste upisali ili Match Any of the words da pretražujete i pronađete delove gde se pojavljuje bilo koja reč od onih koje ste ukucali. Recimo ako ukucate gradient tool i izaberete Match Exact word or phrase biće pronađene i prikazane samo rečenice koje sadrže gradient tool frazu onako kako ste je upisali: gradient tool. Ako ste izabrali Match Any of the words biće pronađene sve rečenice u kojima se pojavljuju reči gradient i tool. Rezultat pretrage zavisi i od polja ispod i šta ste tu naveli:

Whole words only određuje da u obzir budu uzete samo cele reči koje se podudaraju tako da neće biti uzeto u obzir recimo radient.

Case Sensitive određuje da budu prikazane samo reči koje se podudaraju baš kao što su upisane tako da na upit gradient neće biti prikazane reči koje su u knjigi upisane kao Gradient sa velikim početnim slovom.
Include Bookmarks određuje da u pretragu budu uključeni i obeleživači. To su linkovi do određenih mesta u dokumentu i možete ih prikazati klikom na drugu odozgo na dole ikonicu sa desne strane ekrana.

clip_image006
Include Comments opcija će uključiti u pretragu i komentare koje ja nisam upisivao ali vi možete preko opcije Comment na desnoj strani ekrana u vrhu.

Include Attchment će uključiti i pridodate datoteke ako ih ima dokumenat. Možete recimo uz PDF datoteku pridodati ili priključiti MS Word dokumenat.

Kada se pojave rezultati pretrage imaćete osim podebljanih reči koje tražite i dodatak u vidu rečenice u kojoj se nalaze. Prozorče Search možete proširiti preko Expand dugmeta u gornjem desnom uglu (odmah ispred crvenog X) ili navođenjem kursora na zid Search prozora i kada se pretvori u dve strelice u suprotnom pravcu kliknite i povucite. Na kraju kliknite na rečenicu ispod Results natpisa i biće vam prikazan deo knjige u kome se ona nalazi.
prosiri_advanced_search
Da učinite stvari preglednijim kliknite na Arrange Windows u gornjem desnom uglu Search prozora da postavite ova dva prozora jedan pored drugog na ekranu.

Da započnete novu pretragu kliknite New Search dugme a da uklonite odnosno zatvorite Search prozor kliknite na crveni znak X u gornjem desnom uglu.

Коментари

Популарни постови