Druga grupa modela blendovanja (Blend Modes)

Druga grupa modela blendovanja (Darken, Multiply, Color Burn, Linear Burn i Darker Color) imaju za neutralnu boju belu. Ovo znači da kada blendujete belu boju ona neće imati nikakav efekat na rezultirajuću boju (bela jednostavno nestane). Modeli blendovanja iz ove grupe imaju veći efekat kada je boja koja se blenduje tamnija. Koristite Fill klizač na kartici LAYERS kada koristite neki od modela blendovanja iz ove grupe da biste prilagodili efekat. Modeli blendovanja po definiciji:
Darken-gleda informacije o boji u svakom kanalu i bira tamniju između osnovne i boje koja se blenduje. Pikseli koji su svetliji od boje koja se blenduje bivaju zamenjeni,a pikseli koji su tamniji od boje koja se blenduje ostaju nepromenjeni.

Multiply-gleda (analizira) informacije o boji u svakom kanalu i množi osnovnu bojom koju blendujete. Rezultirajuća boja je uvek tamnija. Množenje (Multiply) bilo koje boje crnom bojom uvek rezultuje crnu. Kada bojite bilo kojom bojom a da to nije crna ili bela, četkica ili bilo koji drugi alat produktuje progresivno tamnije boje.

Color Burn-gleda informacije o boji u svakom kanalu i zatamnjuje osnovnu boju reflektujući boju koju blendujete povećavanjem kontrasta. Rezultat je uvek tamnija boja sa više kontrasta.

Linear Burn-gleda informacije o boji u svakom kanalu i zatamnjuje osnovnu boju smanjivanjem svetlosti i za razliku od množenja (Multiply) ovaj model neke piksele pretvara u čistu crnu boju. Ima jači efekat zatamnjivanja od Multiply i Color Burn modela. Linear Burn je kombinacija Color Burn i Multiply.

Darker Color upoređuje ukupnu vrednost svih kanala za osnovnu i boju koju blendujete i prikazuje manju (nižu) vrednost (tamniju). Ovaj model blendovanja ne proizvodi treću boju kao rezultirajuću već bira između osnovne i boje koja se blenduje i prikazuje najmanju vrednost iz kanala kao rezultujuću boju.


Prva slika prikazuje sloj sa lišćem sa modelom blendovanja podešenim na Darken. Druga ilustracija pokazuje rezultat Multiply blend modela, treća Color Burn, četvrta Linera Burn i poslednja Darker Color.


Multiply model blendovanja se često koristi da se dodaju ivice oko slike. Postavite sloj sa ivicama iznad slike. Prva ilustracija su crne ivice sa belom bojom u sredini, podesite model blendovanja na Multiply i bela boja će nestati a ostaće crne ivice (ilustracija 2). Kada imate bele ivice a u sredini crnu boju da koristite Multiply model blendovanja idite na Image > Adjustments > Invert da izokrenete boje ili koristite Screen model blendovanja da zadržite bele ivice i sakrijete crnu u sredini (prikazano na ilustraciji 4).

Originalni post se nalazi na Julieanne Kost's Blog.
Džulijana radi za Adobe od 1992 i ekspert je za Photoshop i Photoshop Lightroom. Njena uloga je obuka korisnika, razvoj proizvoda, istraživanje tržišta za fotografiju, digitalno snimanje i ilustracije. Informacije koje daje Džulijana dolaze iz prve ruke odnosno direktno iz Adobe kompanije. Osim bloga koji je na Engleskom možete gledati i video obuke na njenom kanalu na Adobe TV koji nosi naziv The Complete Picture. Džulijana piše i knjige i napisala je Adobe Photoshop CS5 clasroom in a book koja je zvanična knjiga Adobe korporacije za obuku i rad u Photoshop programu, imate link do knjige sa leve strane. 


Sledeći post: Treća grupa modela blendovanja (Blend Modes).
Povezani postovi:
Trik za primenjivanje blend modela (blend mode) preko tastaturskih prečica u Adobe Photoshop

Коментари

Популарни постови